top of page

Acıpayam'dan Cambridge-ABD' ye uzanan Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz' ın ilham veren hikayesi.


1924 yılında Denizli’nin Acıpayam ilçesinde yoksul bir ailede dünyaya gelen Hüseyin Yılmaz, dört yaşındayken annesini ve daha sonra babasını kaybetmiştir. Eğitim alamamış ve çocuk yaşta çobanlığa başlamıştır. Hayvanları otlattığı sırada bir öğretmenin dikkatini çeker ve çocukla konuşmaya başladıktan sonra öğretmen eğitim alması gerektiğini düşündüğü bu çocuğu bir hayırseverin de yardımıyla Denizli’ye götürür ve okula yerleştirir. Beşinci sınıftayken fen bilgisi kitabında gördüğü bir eksikliği hocasına sorar.


Ancak konu Einstein’in İzafiyet Teorisi ile ilgili olduğundan öğretmeni konuyu İTÜ’deki hocasına sorar. Çocuğun tespitleri profesörü şaşkına uğratır ve öğretmeninden liseyi bitirdikten sonra çocuğu İTÜ’ye göndermesini ister.


Eğitimine İTÜ’de devam eden Yılmaz, başarısını burada da devam ettirir. İnönü’nün referansı ve bir yardım kampanyası ile ABD' deki MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)’ ne gönderilir. MIT’de öne sürdüğü bulgular daha yeni keşfedilmiş olduğundan üniversite başarılı bu genci geri çevirmez ve normalde beş yıl süren eğitimini üç ayda tamamlar.


Çalışmalarına devam eden Yılmaz, İzafiyet Teorisi ile alakalı ciddi tespitlerde bulunur ve bulgularını bir bilim dergisinde yayımlar. Teorideki eksiklikleri yayımladığı bu çalışması fizik dünyasını ikiye böler ve kendi adıyla anılan kütle çekim kuramı literatürde yerini alır.


Amerika’da çalışmalarını devam ettiren Yılmaz, otuzlu yıllarda fakir olmasının yanında hem yetim hem de öksüz bir çoban iken 2013 yılında saygın bir bilim adamı olarak hayata gözlerini yumar.


Hayatını özetleyebilecek en güzel anısı belki de Amerika’da bir gazeteye verdiği demeçte saklıdır. Rüzgar gücünün uçaklarda olduğu gibi araçlarda da kullanabileceğini düşünerek on yaşındayken dört tekerlekli bir araç tasarladığını anlatırken şöyle söyler: “Pervaneli aracı hareket ettirmek epey zor oldu ama sonunda başarmıştım.”


İleri okuma için tıklayınız.



Gotogemba'dan,

Hayat hepimize farklı imkanlar sunuyor, karşımıza değişik fırsatlar çıkarıyor. Bazen kader diyoruz bazen kısmet. Aslında ne kader ne kısmet, başarı hikayeleri hep hayatının kontrolünü eline almış yüksek farkındalıklı kişilerde bizleri selamlıyor.


Eğer Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz en iyi versiyonlarına ulaşmak istemeseydi ve peşinden koşmasaydı, belki ne ABD' ye gidip profesör olabiliecek, ne de bilime önemli katkılar sunabilecekti.


En büyük tavsiyelerimiz, farkındalığınızı arttırın ve önce kendinizi tanıyın, çok okuyun ve asla vazgeçmeyin.


Gelecek en iyi versiyonlarının peşinde olanlar ve farkındalığını arttırmak isteyenlerin Bi'Sen Programı ile daima yanındayız.


Sevgiler,

Gotogemba Türkiye


Bizi Takip Edin





60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page